Je bent enthousiast en eind december wist je het zeker: 2021 ga je echt met jezelf aan de slag!
De knop moet nu echt om, je gaat verstandig eten, volop sporten en bewegen en nu eindelijk eens een knoop doorhakken over of en hoe je met je werk verder gaat of eindelijk die studie oppakken.
De adrenaline knalde door je lijf bij de gedachte hoe jij shinend uit de coronaperiode tevoorschijn zou komen!
Het is februari, tijd voor een realitycheck. Bij de meeste mensen zijn de goede voornemens ingezakt, de motivatie is onderuit getrokken door de nog weer strengere lockdown, de uitzichtloosheid of de hectiek van de combi thuisonderwijs, werk en gezin.
Herkenbaar?
Doen wat kan
Het is een lastige tijd, veel mensen in de overleefstand; ze ervaren dat hun vrijheid is ingeperkt. Ze missen het contact met anderen.
Dat is de wanhoopskreet die je dagelijks in de media tegenkomt. ‘Het leven is veel minder leuk zo’. ‘Je mag niks meer!’ ‘Ik mis alle perspectief.’
Gevolg is dat veel mensen moeite hebben met hun motivatie en de energie missen om iets op te pakken.
Maar toch… Wanneer je weet wat je zelf kunt doen om binnen de beperkingen je vrijheid terug te pakken, pak je de regie weer terug op je eigen leven.
Heb je de regie terug, dan kun je (weer) aan de slag met doelen halen, met je voornemens nieuw leven in blazen.
Durf je die uitdaging aan hiermee aan de slag te gaan? Lees dan verder.
Zorg dat het resultaat je raakt!
Een goed voornemen is snel gemaakt. Echter, oude gewoontes loslaten en nieuw gedrag aanwennen gaat niet vanzelf.
Het vraagt nogal wat van je en kan veel stress opleveren.
Daarom is het goed te beginnen met het het scherp krijgen van het resultaat:
- wat is er anders als je je doel bereikt hebt?
- Wat kun je dan wel wat je nu niet kunt?
- Is het resultaat de moeite waard is om er veel moeite voor te doen, zoals je gedrag blijvend veranderen?
- Is het doel dat je dat je jezelf gesteld hebt uitdagend, haalbaar en realistisch, ook in deze coronatijd? Zoniet, stel het iets bij, zodat het geen mission impossible wordt.
Een vriend vertelde me dat hij in 9 maanden 9 kilo was kwijtgeraakt door een iets andere leefstijl. ‘Wat bracht je ertoe om met je gewicht aan de slag te gaan’ vroeg ik hem.
‘Zoals je weet zit in een risicogroep met mijn luchtwegaandoeningen’ vertelde hij.
‘Een aantal mensen in mijn omgeving kregen corona en ik vond dat heel heftig. Ik ben heel voorzichtig in mijn contacten maar besefte ook dat ik echt met mijn eigen gezondheid aan de slag moest. Ik moest gewoon fitter worden! Want stel dat ik het krijg, dan is mijn immuunsysteem in elk geval op orde. Nu ik al die kilo’s kwijt ben voel ik me sterker, gezonder en dat merk ik ook bij het sporten. Win win!’
Een doel zonder plan is een droom: maak een plan!
Je hebt voor ogen wat je wilt bereiken, het doel en resultaat scherp voor ogen. Hoe ga je dat doel bereiken? Veel goede voornemens falen omdat er geen plan achter zit.
Dat is jammer, want door na te denken over een goed plan krijg je overzicht over wat er nodig is om je doel te bereiken en blijf je niet steken in een vaag voornemen.
Een client vertelde ‘Heb al een paar jaar het gevoel dat het werk wat ik doe niet bij me past. Ik word er niet meer blij van en soms denk ik zelf dat ik niets bijdraag aan deze wereld.
Maar ja, het werk geeft toch zekerheid en dat zomaar loslaten, poeh, dat is nogal wat. Al een paar jaar neem ik mezelf voor verder te kijken, maar vind het echt superlastig en spannend, omdat ik niet weet wat ik precies wil of waar ik moet beginnen. Het gevolg is dat ik blijf steken in mooie voornemens.’
Dat ze bij me kwam was al een dappere eerste stap om met haar voornemens echt aan de slag te gaan. Na een paar gesprekken had ze duidelijk voor zichzelf wat ze wou bereiken, welke stappen ze daarvoor moest nemen. Doordat ze wist waar ze voor ging en wat voor haar waardevol was, kon ze gerichte keuzes maken. Bovendien had ze vaardigheden geleerd om de hobbels te nemen die ze nog zou tegenkomen onderweg.
Wie of wat helpt je op weg naar je doel?
Een goed plan bevat naast je ‘droom’doel kleinere subdoelen en vaardigheden die je nodig hebt onderweg. Heb je anderen nodig die je helpen? Wat te denken van je omgeving, als jij verandert heb je begrip en support nodig.
Hoe duidelijker je alle aspecten in je plan in kaart hebt gebracht, hoe motiverender het is om ermee aan de slag te gaan!
Begint het al te kriebelen?
Stel dat je je voorgenomen hebt 3 keer in de week te sporten om fit te worden. Dat is een hele organisatie als bijv. je kinderen niet naar school kunnen, jij ze moet begeleiden. Bovendien ben je zelf ook verplicht aan het thuiswerken.
Toch, als het resultaat van je voornemen belangrijk genoeg voor je is, blijf je zoeken naar wat wel kan.
Betrek je je gezin bij je plan en laat ze meedenken. Denk na over een beloning voor iedereen als jij je doel bereikt.
Wat doe je bij een ‘crisis’?
Doel, resultaat, plan scherp, je bent lekker op stoom.
En opeens HELP, zaken gaan niet zoals je ze gepland had,
Iemand in je omgeving krijgt corona, toch die derde golf waardoor je nog langer in lockdown zit, of een blessure bij jezelf.
Allemaal factoren waar je in je planning geen rekening mee hebt gehouden.
Hoe ga je daarmee om?
Besef dat je een plan altijd bij kunt stellen als de situatie daarom vraagt.
Er kunnen dingen op je pad komen waar je geen invloed op hebt. Pech iedereen overkomen en jou ook.
Crisisplan
Wanneer je met je plan bezig bent, is het goed om na te denken over wat je doet wanneer er een ‘crisis’ is. Een crisis kan een motivatiedip zijn, maar ook iets van buitenaf wat je overkomt.
Noteer alles wat je kunt bedenken wat voor jou een ‘crisis’ kan zijn onderweg. Welke oplossing zet je in voor deze crisismomenten?
Dat kan zijn van het tijdelijk bijstellen van je doel, de datum verschuiven, iemand bellen die je vertrouwt enz.
Accepteer dat je niet alles onder controle kunt hebben. En heb compassie met jezelf als je je doel moet bijstellen.
Met een helder resultaat, een scherp doel, een motiverend resultaat, een haalbaar en uitdagend plan én een crisisplan , houd je de regie in handen en is de kans dat je je goede voornemens en doelen haalt groot!
Ondanks alle tips en adviezen kan het lastig zijn om je wens scherp in beeld te krijgen. Keuzes maken kan veel impact hebben en spannend zijn. Wellicht heb je extra skills nodig op weg naar je doel.
Daar kan ik je bij helpen. Bel of mail gerust voor een vrijblijvend gesprek. Dat kan online of we gaan op pad voor een wandeling.
Marian Freriks
vitaliteitscoach
0655912307
info@focusonvitality.nl